Citronmarängpaj

Ingredienser

Pajbotten

3 dl vetemjöl 
150 g smör 
2 msk kallt vatten 


Fyllning

2 ägg 
2 dl florsocker 
2 st citroner 
75 g smör 


Maräng

4 äggvitor 
2 - 4 dl strösocker 

 

Gör så här

1.       Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar. Smula samman mjöl och smör eller kör i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 200°.

 

2.       Kavla ut degen och klä en pajform, gärna med lös botten. Låt stå kallt i 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så att inte degen kryper. Förgrädda pajskalet 10 - 15 minuter i 175° i nedre delen av ugnen tills den fått lite färg.

 

3.       Smält smöret till fyllningen. Sikta florsockret genom en finmaskig sil. Vispa äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citronerna samt avsvalnat smör. Fyll blandningen i pajskalet Grädda 15-20 minuter i 175°, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna. Sätt ugnen på “grill” och höj temperaturen en aning.

 

4.       Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred marängsmeten över pajen. Grädda pajen under grillelementet under uppsikt tills den blir gyllenbrun.

Allmänt, Recept | Baka, amerikansk, cintron, maräng, mjöl, paj, surt, söt, ägg | |
Upp