Cruelty free? Vad innebär det?

För ett par veckor sedan hamnade jag i en diskussion med ett par personer, där jag nämnde att jag har börjat använda mig av produkter som är cruelty free. Men fick ingen respons av någon i sällskapet jag var i, det var få som ens visste vad detta innebär. Så därför tänkte jag börja med att förklara vad cruelty free innebär: 

-       Varken ingredienser eller slutprodukter testas på djur

Detta anses vara en produkt som är cruelty free, och inom EU är det sedan 2013 förbjudet med alla former av tester på djur. Dock om ett företag säljer sina produkter i Kina, måste alltså företaget testa för att få lansera sina produkter på den kinesiska marknaden. Så om ett icke inhemskt företag säljer sina produkter i Kina, testas produkterna på djur. Hela lagverket kring djurtester är komplext och det finns kryphål inom den, tex får produkter säljas idag även om de tidigare har testas på djur. 

Det kan även vara förvirrande om att ett dotterbolag inte testar på djur, men moderbolaget testar på djur. Något som man kan göra är att leta efter symbolen för ”leaping bunny” på produkterna, vilket betyder att de är cruelty free. På deras hemsida finns det även en lista över företag, och om dessa är cruelty free eller inte.

Bildresultat för leaping bunny

Hållbar skönhet

Hållbarhet inom skönhetsvärlden kanske kan vara ett av de mest heta ämnena för tillfället. Det är många företag som går ut med att de är miljövänliga, naturliga, ekologiska och cruelty free. Detta har utvecklat lite av en djungel om vad som är vad inom alla dessa produkter. Mitt mål med denna blogg är att ni som läsare ska få följa min väg genom denna djungel. Jag har redan produkter hemma som ingår inom hållbar skönhet, men jag har mycket kvar att lära.

Därför har jag tänkt att ni ska få följa mig då jag över tid tar in allt mer hållbara skönhetsprodukter i min vardag. Då jag anser att varför ska man handa av företag som testar på djur när det finns företag som kan producera produkter som är minst lika bra, genom att inte testa på djur.

I och med detta tänkte jag börja med miljömedvetenhet. Det finns så enkla saker som man kan ändra på i sin vardag, som kan hjälpa miljön. Exempelvis att koka vatten i vattenkokaren istället för att värma på plattan, ta med sig en egen tygpåse till butiken istället för att köpa en plastkasse. Att tänka efter lite i sin konsumtion och hur man gör saker och ting kan göra väldigt mycket. Jag tänkte inte rada upp mängder av saker man kan ändra på har, för det har så många föra mig gjort. Det gäller bara att vara lite medveten över hur man gör saker och ting, samt när man handlar att man kanske köper svenskt kött så ofta man kan. Detsamma gäller när man inhandlar skönhetsprodukter, här har veganguiden en bra lista över företag som är cruelty free och veganska, vilket även gör att produkterna ofta även är vänligare mot miljön.

Bildresultat för eco friendly